Zwemvijver
Een zwemvijver aanleggen in de tuin is de perfecte manier om te genieten van een verfrissende duik in een natuurlijke omgeving. Zwemvijvers zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ze bieden ook tal van voordelen op het gebied van duurzaamheid en onderhoud.
Een zwemvijver aanleggen
Een zwemvijver is kort samengevat een natuurlijke zwemgelegenheid. Een zwemvijver combineert het uiterlijk en de werking van een vijver met de mogelijkheid om erin te zwemmen. Zwemvijvers worden aangelegd met een zwemgedeelte voor mensen en een regeneratiezone, waarin planten en een biologisch filtersysteem het water op een natuurlijke manier schoon houden. Voor het onderhoud worden dus geen chemicaliën zoals chloor gebruikt.
Voordelen van een zwemvijver
Een zwemvijver is een rustgevende oase die heel wat voordelen voor je tuin heeft.
- Een zwemvijver is ecologisch Hij vereist geen chemische reinigingsmiddelen en maakt gebruik van natuurlijke filtratie via planten.
- Hij integreert mooi in de natuurlijke omgeving van een tuin. Een zwemvijver biedt een leefomgeving voor diverse dieren, zoals vogels, amfibieën en insecten.
- Een zwemvijver heeft helder water, gemaakt om in te zwemmen! Maar in tegenstelling tot een gewoon zwembad wordt een zwemvijver op een natuurlijke manier onderhouden. Zwemvijvers hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan traditionele zwembaden.
- Zwemvijvers hebben doorgaans een lagere installatiekost en onderhoudskost dan reguliere zwembaden.
Prijs van een zwemvijver
De kosten voor het aanleggen van een zwemvijver zijn heel uiteenlopend. De prijs van een zwemvijver kan variëren afhankelijk van de grootte, het design en de technische specificaties. We bieden je graag advies op maat, neem dus gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. We hebben daarnaast ook voordelige pakketten voor professioneel onderhoud en reparaties van je vijver.
Grootte en diepte van een zwemvijver
De vorm en grootte van je zwemvijver hangen van je persoonlijke voorkeuren af. Houd er wel rekening mee dat zwemvijvers uit drie zones bestaan:
- een zwemzone;
- een plantenzone;
- een regeneratiezone.
De zwemzone moet diep genoeg zijn om comfortabel te kunnen zwemmen (meestal minimaal 1,5 meter), terwijl de plantenzone en regeneratiezone ondieper zijn voor optimale waterfiltratie.
Onderhoud van een zwemvijver
We krijgen regelmatig de vraag: is een zwemvijver veel onderhoud? Net zoals een gewone vijver dien je regelmatig een onderhoudsbeurt in te plannen. Als je rekening houdt met bepaalde zaken bij de aanleg, is het wel zo dat een zwemvijver onderhoudsvriendelijker is dan een zwembad.
Vijverfilter
Voor een goede waterkwaliteit zal je de zwemvijver moeten voorzien van een efficiënte filterinstallatie zoals een skimmer, een pomp en een biologische filter. Deze drie elementen zorgen ervoor dat het water in de zwemvijver helder en gezond blijft.
- Een skimmer verzamelt vuildeeltjes zoals bladeren, takjes en insecten. Het water wordt door een filter geleid, die vervolgens het vuil verwijdert voordat het naar de bodem kan zinken.
- Een pomp zorgt voor de circulatie van het water in een zwemvijver of zwembad. Ze zuigt het water aan, voert het door het filtratiesysteem en stuurt het terug naar de vijver. Goede circulatie is essentieel om de groei van algen en bacteriën te verminderen.
- Een biologische filter reinigt de vijver op een natuurlijke manier. Deze milieuvriendelijke filter bevat bacteriën die schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitriet (afkomstig van bijvoorbeeld visuitwerpselen en organisch afval) omzetten in minder schadelijke stoffen zoals nitraat, die door waterplanten worden opgenomen.
Vijverplanten
Waterplanten dragen bij aan de biodiversiteit van je zwemvijver. Planten in de regeneratiezone van een zwemvijver spelen een cruciale rol in het filterproces en zorgen voor een betere waterkwaliteit. Sommige planten zullen ook de algengroei onderdrukken.
- Onderwaterplanten zoals waterpest en hoornblad zijn zogenaamde zuurstofplanten. Ze produceren veel zuurstof en verminderen de groei van algen.
- Ook oeverplanten zoals irissen en gele lis helpen bij het filteren van voedingsstoffen. Ze zorgen voor stabiliteit aan de rand van de zwemvijver.
- Moerasplanten zoals dotterbloemen, waterlelies en kalmoes zuiveren het water en bieden een leefomgeving voor dieren.
Waterkwaliteit
We raden aan om regelmatig de waterkwaliteit te testen om na te gaan of de vijver in balans is. Is de waterkwaliteit aan verbetering toe? Dan kan je een waterverbeteraar toevoegen.
Je zwemvijver schoonmaken
Naast het dagelijks onderhoud, bieden we bij Unikoi ook grondige vijverschoonmaak aan om je zwemvijver in topconditie te houden. Je vijver laten onderhouden door een expert kan wel wat problemen voorkomen. Zo’n professioneel onderhoud omvat:
- de filterinstallatie reinigen;
- grof afval verwijderen;
- slib van de bodem verwijderen met een vijverstofzuiger;
- vijverplanten snoeien;
- eventuele waterbehandeling.
Dankzij onze jarenlange ervaring weten we precies hoe we jouw vijver grondig en efficiënt kunnen reinigen, zonder de delicate balans van het ecosysteem te verstoren.
Je zwemvijver laten aanleggen door Unikoi
Wil je een zwemvijver laten aanleggen in je tuin? Unikoi heeft jaren ervaren in vijveraanleg. We bieden advies op maat: we houden rekening met jouw wensen en adviseren je over veiligheid en milieuvriendelijke maatregelen.
We nemen met veel plezier de aanleg van je vijver volledig uit handen, maar we staan ook klaar om je te helpen met bepaalde werkzaamheden die je zelf niet ziet zitten. Neem gerust contact op om je project te bespreken.