Voor deze koi ziektes in het voorjaar let je best op
Tijdens de lente en het voorjaar schommelt de temperatuur van het water. Jouw koi zijn bovendien niet op hun sterkst, want ze hebben net de koude winterperiode doorstaan. Daarom zijn ze ook meer vatbaar voor verschillende koi ziektes in het voorjaar. Hou dus zeker je ogen open voor deze vaak voorkomende symptomen die gepaard gaan met de voorjaarsziektes en kwaaltjes.
Waarom zijn koi in het voorjaar meer vatbaar voor koi ziektes?
Wanneer je zelf koi in jouw vijver hebt, zal je merken dat het voorjaar de meest cruciale periode is om jouw koi goed in de gaten te houden. Tijdens deze maanden zijn koi vatbaar voor ziektes en kwaaltjes. Daar zijn verschillende redenen voor:
- Jouw koi zijn wat zwakker omdat ze net een koude periode hebben overleefd
- De temperatuur van het water in de vijver schommelt meer
- De bacteriën worden meer actief vlak na de winter
- De kwaliteit van het water is niet optimaal, vlak na de wintermaanden
- Je voegt eventueel nieuwe vissen toe aan de vijver
- Amfibieën worden wakker
- Vogels komen zich wassen in de vijver
De meest voorkomende koi ziektes in het voorjaar
Hoewel je tijdens het voorjaar veel verschillende koi ziektes kan opmerken, zijn er enkele die vaker voorkomen dan andere. Dit zijn de meest voorkomende ziektes die jouw koi tijdens het voorjaar kunnen oplopen.
Karper pokken
Karper pokken worden veroorzaakt door het herpes virus. Het is één van de oudst gekende en vaakst voorkomende virussen bij karpers. Karper pokken spelen vaak op wanneer de temperatuur van het water schommelt. Je herkent karper pokken aan de roze en witgrijze bultjes die op de vinnen verschijnen en zich daarna verspreiden over het hele lichaam van de koi. De bultjes verdwijnen vanzelf wanneer de watertemperatuur is hersteld.
Witte stip parasiet
De parasiet die witte stippen op de huid van de koi veroorzaakt, zorgt voor veel irritatie bij de getroffen vis. Daarnaast veroorzaakt deze parasiet ook onderhuidse schade. Het is belangrijk dat je deze aandoening zoveel mogelijk probeert te voorkomen, want een behandeling gaat moeizaam. Merk je witte stippen op bij één van je koi? Zet deze dan zo snel mogelijk apart om te voorkomen dat de andere vissen ook last krijgen van deze parasiet.
Trichodina
De Trichodina parasiet komt vaak voor bij koi. Een infectie met Trichodina uit zich doordat de koi kleine wondjes in de buurt van de kieuwen vertoont. De vis krijgt al snel ademhalingsproblemen en wordt behoorlijk lusteloos. Doordat de Trichodina parasiet zich ingraaft in de huid van de koi, is een behandeling vrij moeilijk. Koi parasieten kan je behandelen met de juiste medicijnen.
Kieuwworm
Ook de kieuwworm heeft het op de kieuwen van de koi gemunt. Met kleine haakjes hechten ze zich vast op en rond de kieuwen van de vis, wat al snel de ademhaling bemoeilijkt. Een koi die geïnfecteerd is met kieuwworm gaat moeilijker ademen en is verzwakt. Daardoor is de vis vatbaar voor andere aandoeningen. De koi gaat er slechter uit zien, vermagert en schuurt met de huid langs structuren.
Ankerworm
De ankerworm is een parasiet die zich als kleine draadjes aan de koi bevestigt. Ankerwormen planten zich razendsnel voort en een snelle behandeling is belangrijk. Je kan de wormen het best manueel verwijderen met een pincet. Daarna inspecteer je de schade die de ankerworm veroorzaakt heeft en behandel je eventueel de ontstane wondjes.
Behandeling voor voorjaarsziektes bij koi
Wanneer één of meer van jouw koi ziek lijken te zijn, dan is een snelle behandeling vaak aan de orde.
Het is in dit geval geen goed idee om lukraak een behandeling te starten. Zeker wanneer je niet zeker bent over de eigenlijke toestand van de koi, informeer je best eerst bij een specialist of koi dokter. Een expert kan je exact vertellen aan welke aandoening jouw vissen lijden en welke behandelingswijze ideaal is.
Uiteraard blijft voorkomen nog altijd beter dan genezen. Zorg er dus altijd voor dat de omstandigheden waarin jouw koi leven, optimaal en schoon is. Een goed onderhoud van de vijver is dus cruciaal, zeker aan het einde van de winter.
Koi ziektes in het voorjaar voorkomen
Als koi liefhebber wil je er natuurlijk alles aan doen om ziektes bij jouw koi te voorkomen. Je kan zelf wel een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat je koi ziek worden en zo je koi in topconditie te houden.
- Installeer een kwalitatieve waterfilter
- Vervang regelmatig het filtermateriaal in de waterfilter
- Test geregeld de kwaliteit van het water
- Geef jouw koi in het voorjaar kwalitatief en aangepast voer
Vragen over koi ziektes en de behandeling ervan?
Heb je vragen over onze producten of over de optimale verzorging van jouw koi? Daarvoor kan je altijd terecht bij ons in de winkel. Je kan ook online contact met ons opnemen voor het beantwoorden van je vragen. Daarnaast komen we graag ter plaatse voor de optimalisatie van jouw vijver. We testen ook graag de kwaliteit van jouw vijverwater in onze winkel.