De beste bacteriën voor vijvers
Nadat je een vijver in jouw tuin hebt geïnstalleerd, wil je natuurlijk ook dat jouw vissen in een optimale omgeving kunnen leven. Een gezonde omgeving zorgt ervoor dat jouw vissen gezond blijven en goed groeien. Het toevoegen van vijver bacteriën klinkt misschien niet meteen als een noodzakelijke handeling, maar dat is het wel! Voor jouw vissen is het erg belangrijk dat je een natuurlijke biotoop nabootst. Daarom selecteer je liefst de beste bacteriën voor vijver, zodat het leven in de vijver kan floreren.
Wat doen bacteriën in mijn vijver?
Bacteriën zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Ze zijn een normaal onderdeel van een gezonde vijver en ze zijn dan ook broodnodig voor het overleven van jouw vissen. De bacteriën zorgen voor een goede werking en een samenhangend geheel. Een vijver die de juiste mix van ingrediënten bevat, waar bacteriën ook bij horen, is gezond en helder.
Ieder type bacterie heeft een andere functie in je vijverwater. De meest bekende organismen zijn nitrificerende bacteriën. Deze organismen houden het water schoon. Ze zetten vervuilende bestanddelen zoals ammonium, nitriet en ammoniak om in onschadelijke stoffen. Andere bacteriën zorgen dan weer voor een verhoogde weerstand van de vissen of zorgen ervoor dat het water mooi helder blijft.
Omdat ieder type bacterie een andere functie heeft, kies je best voor een goede mix van de juiste bestanddelen.
Waarom moet ik bacteriën toevoegen aan mijn vijver?
Zoals we eerder al uitlegden, zorgen de bacteriën voor een gezond geheel. Iedere natuurvijver, waar vissen groot en gezond worden, bevat een heleboel natuurlijke bacteriën. Om jouw vijver om te vormen tot een gezonde leefomgeving, voeg je zelf ook best deze bacteriën toe.
Het toevoegen van de beste bacteriën voor vijver heeft een heleboel voordelen:
- Verhoogde weerstand van de vissen
- Helder water
- Natuurlijke leefomgeving
- Opruimen van schadelijke stoffen
- Opruimen van afvalstoffen
Wanneer vijver bacteriën toevoegen?
Bacteriën toevoegen aan jouw vijver, doe je best meer dan één keer. Je mag er van uit gaan dat de meeste bacteriën de winter niet overleven. Gelukkig heb je deze organismen tijdens de koude maanden niet zo zeer nodig, want er zit op dat ogenblik weinig ammoniak en nitriet in het water. Alles begint bij het opstarten van de vijver. Dat is dan ook de eerste keer dat je de bacteriën toevoegt aan je vijverwater.
Bacteriën toevoegen bij opstart van vijver
Bij de opstart van jouw vijver begin je best meteen met het toevoegen van de juiste organismen. Je voegt de organismen toe aan het vijverwater en in de filter. De bacteriën hebben namelijk de eigenschap om zich vast te zetten tegen de wand, waar ze minder werk kunnen verrichten dan in de filter. Om die reden voeg je ook bacteriën toe aan de filter zelf.
Bacteriën toevoegen tijdens onderhoud van vijver
Voor het onderhoud van een natuurlijke leefomgeving, voeg je best ieder seizoen bacteriën toe aan je vijver. Dat doe je tijdens het voorjaar, vanaf het ogenblik dat de temperatuur boven de 12° C stijgt. Na iedere onderhoudsbeurt van jouw vijver, voeg je opnieuw de gepaste hoeveelheid micro-organismen toe aan de vijver.
Welke bacteriën moet ik toevoegen?
Verschillende organismen voeren diverse taken uit in de vijver. Daarom kies je best voor een mix van deze types organismen.
Nitrificerende bacteriën
Nitrificerende bacteriën zetten de afvalstoffen in jouw vijver om tot een onschadelijk product. Zo zorgen ze ervoor dat de leefomgeving voor de vissen in optimale conditie blijft. Deze organismen zetten ammonium, nitriet en ammoniak om in kooldioxide of CO2, wat een positief effect heeft op de gezondheid van de vissen.
Antislib bacteriën
Antislib bacteriën ruimen organisch afval in de vijver op. Dat betekent niet dat je zelf niet meer aan de slag kan om bladeren en takken uit de vijver te verwijderen. Deze organismen ruimen het overige organische afval op en zorgen voor een schone, heldere vijver.
Melkzuurbacteriën
Melkzuurbacteriën helpen jouw vijvervissen om een goede weerstand te kweken. Ze hebben bovendien een positief effect op de beschermende slijmlaag van de vissen. Iedere goed bacteriemix bevat ook deze bacteriën, want ze helpen jouw vissen gezond te houden.
Kies voor een goede mix
Een goede bacteriemix is voor de meeste eigenaars van een vijver de beste oplossing. Zo hoef jij zelf niet te mengen of af te wegen. Een mix zoals de BactiPearls van Unikoi bevat een goede mengeling van de juiste organismen om jouw vijver in optimale conditie te houden. De dosering van de mengeling staat vermeld op de verpakking. Zo weet je meteen hoeveel BactiPearls je moet toevoegen naargelang de grootte van jouw vijver.
All-in-one formules voor optimaal bacteriepeil
Unikoi is een ervaren vijverspecialist. We weten dan ook perfect welke de beste bacteriën voor vijvers zijn. Daarom stelden we de ideale mix samen die je moeiteloos kan toevoegen aan jouw vijver, zonder dat jij je verder zorgen hoeft te maken over de correcte samenstelling.