Amfibievijver

Een amfibievijver is de ideale toevoeging voor wie zijn tuin wil omtoveren tot een levendige, natuurlijke oase. Het is een origineel en duurzaam alternatief voor een visvijver, en brengt je tuin echt tot leven. Bij de aanleg houd je best rekening met een aantal zaken, zodat het de gedroomde omgeving wordt voor kikkers, padden en salamanders. Lees hier alles over het hoe en waarom van een amfibieënvijver.

Wat is een amfibievijver?

Een amfibievijver is speciaal ontworpen om amfibieën een ideale leefomgeving te bieden, vooral tijdens het broedseizoen. De focus ligt op een natuurlijke inrichting met ondiepe zones, veel waterplanten en voldoende schuilplaatsen. Dit creëert niet alleen een paradijs voor amfibieën, maar trekt ook libellen, vogels en andere nuttige dieren aan.

In tegenstelling tot een klassieke vijver, is een amfibievijver doorgaans visvrij. Vissen zijn namelijk natuurlijke vijanden van amfibieën. De vijver heeft tijdens het broedseizoen een belangrijke functie als paaiplaats. Omdat vissen hun eitjes en larven gaan opeten, kan de amfibiepopulatie verstoord of zelfs uitgeroeid worden. In een amfibievriendelijke vijver of poel horen dus in principe geen vissen. Zo krijgen amfibieën de rust en ruimte die ze nodig hebben om te gedijen.

Grote amfibie vijver
kikker in amfibievijver

Waarom een amfibievijver?

Er zijn heel wat redenen waarom je voor een amfibievijver zou kiezen. Op bepaalde plaatsen kan het een ideaal alternatief voor een visvijver zijn, die voor je tuin tal van voordelen heeft.

  • Met een amfibievijver zorg je voor een natuurlijke bestrijding van ongedierte. Amfibieën voeden zich met insecten zoals muggen, waardoor ze op een natuurlijke manier voor evenwicht zorgen.
  • Een amfibievriendelijke vijver draagt bij aan het lokale ecosysteem en vergroot de biodiversiteit.
  • Het is bovendien een oase van esthetiek en rust. Het zachte gekwaak van kikkers en het zoemen van libellen brengen een unieke sfeer in je tuin.
  • Amfibievijvers vragen weinig onderhoud. Ze zijn perfect geschikt voor een natuurlijk ogende tuin en een duurzame keuze.

Een amfibievijver laten aanleggen

Je vijver laten aanleggen door Unikoi? Goed idee! We staan altijd voor je klaar met een persoonlijke benadering en garanderen een kwalitatief aangelegde vijver tot in de puntjes. Neem contact met ons op om je wensen te bespreken.

Een amfibievijver inrichten

Aanleg van een amfibievijver

Een belangrijk aspect van een goed ontworpen vijver, is de indeling in verschillende zones. Je dient bij de aanleg van een amfibievijver rekening te houden met een aantal zaken, zodat je een veilige leefomgeving kan scheppen voor onder andere kikkers, padden en salamanders.

  • Een amfibievijver voorzie je van een aantal ondiepe delen. Amfibieën hebben immers ondiep water nodig om te paaien. Een oever met een ondiepe zone en een geleidelijke overgang naar diepere delen is ideaal.
  • Voorzie bij het inrichten voldoende waterplanten zoals bijvoorbeeld waterlelies, lisdodden en hoornblad. Vijverplanten zijn cruciaal voor het zuurstofgehalte in de vijver, en bieden schaduw en een schuilplaats voor de amfibieën. Ze trekken bovendien insecten aan waar amfibieën zich mee voeden.
  • Zorg voor voldoende schuilplaatsen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een paar stapels stenen of hout en begroeiing rondom de vijver. Die bieden extra bescherming tegen roofdieren.
  • Houd er ook rekening mee dat amfibieën tijdens bepaalde periodes van het jaar eerder op het land leven. De omgeving rond de amfibieënpoel is dus ook belangrijk. Voorzie een aantal landschapselementen, zoals een struik of oeverplanten, waar de diertjes zich kunnen verschuilen.

Hoe diep moet een amfibievijver zijn?

Een amfibievijver hoeft niet bijzonder groot of diep te zijn. De ideale diepte ligt tussen de 30 en 60 cm. Wel belangrijk is de inrichting. Maak dat er ondiepe zones zijn, zodat kikkers en salamanders daar hun eieren kunnen afzetten. Bovendien warmt ondiep water sneller op in het voorjaar, wat de voortplanting en het welzijn van amfibieën stimuleert.

Kan je de vijver op een zonnige plaats aanleggen? Geef daar dan zeker de voorkeur aan. Amfibieën zijn immers koudbloedig en hebben de zon nodig om op te warmen. Om af te koelen wanneer het te warm is, zijn dan weer enkele schaduwplekjes aangewezen.

Amfibievijver onderhouden

Amfibievijvers zijn relatief onderhoudsarm. Het belangrijkste is om een natuurlijk evenwicht te behouden en de vijver vrij te houden van vervuiling. Net als bij andere vijvers, kan je dus best af en toe dode bladeren en andere vervuiling verwijderen.

Je amfibievijver laten aanleggen door Unikoi

Heb je interesse om een amfibievijver aan te leggen? Wil je graag een veilige thuis bieden aan padden, kikkers en salamanders? Neem contact op met Unikoi, uw specialist in vijveraanleg en -onderhoud. Met onze jarenlange ervaring bieden we advies op maat, rekening houdend met jouw wensen en de mogelijkheden in je tuin.

Bekijk hier alvast een voorsmaakje: de realisatie van een grote amfibieënvijver door Unikoi. Overtuigd? We helpen je graag bij het creëren van een duurzame leefomgeving voor diverse soorten amfibieën.